Συμβουλές ασφαλείας για ιδιοκτήτες Website

simvoules-asfaleias
Αν και ακόμα δεν θεωρείται τόσο σημαντικό όσο η κίνηση ή η αύξηση των πωλήσεων, τα ζητήματα ασφαλείας ενός ιστοχώρου είναι επιτακτικά. Η ασφάλεια ως επιμέρους αντικέιμενο, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ιστότοπων. Εξάλλου, μια παραβίαση της ασφάλειας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τόσο τα κεφάλαια όσο και τη φήμη. Τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας είναι γενικά απλά αλλά πολλές φορές αγνοούνται. Αυτό οφείλεται συνήθως στην αντίληψη ότι η ασφάλεια του Διαδικτύου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης, οφείλεται στην εξίσου εσφαλμένη νοοτροπία του «δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε εμένα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενημέρωση σχετικά με τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας ιστότοπου είναι τόσο πολύτιμη. Ακολουθούν 5 μικρές συμβουλές που όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων και οι διαχειριστές θα πρέπει να έχουν κατά νου.

Ενημερώσεις ασφαλείας

  • Μην καθυστερείτε στις ενημερώσεις ασφαλείας. Ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης πειρατείας είναι αυτοματοποιημένο: οι κακόβουλες βόλτες σαρώνουν και καθαρίζουν το διαδίκτυο ψάχνοντας να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες. Οι περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού είναι άμεσες απαντήσεις στις πρόσφατα ανακαλυφθείσες αδυναμίες ασφαλείας. Η αδυναμίες αυτές, από τη στιγμή που είναι δημοσιευμένες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες με ευκολία. Επομένως, η αναβολή των ενημερώσεων ασφαλείας αυξάνει τις πιθανότητες παραβίασης.

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Αυτή η συμβουλή είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα σχεδόν κάθε άρθρου στον διαδίκτυο σήμερα. Ο λόγος που τη βλέπετε σε όλα όσα διαβάζετε είναι επειδή αμέτρητοι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ονόματα τους, την ημερομηνία γέννησης, η ακόμα και το γνωστό σε όλους μας “123456789” για να προστατεύσουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας είναι μακρύς, σύνθετος και μοναδικός!

Αντίγραφα ασφαλείας

  • Τα αντίγραφα ασφαλείας έχουν σημασία. Η απώλεια δεδομένων μπορεί να είναι μια οικονομικά (και συναισθηματικά) απογοητευτική εμπειρία. Είτε λόγω ενός αδύναμου πρωτόκολλου ασφαλείας, μιας αποτυχίας λογισμικού ή λόγω της φθοράς του υλικού, η περίπτωση να χάσετε κάποια από τα αρχεία σας είναι πάντα εφικτή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συχνά δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των ηλεκτρονικών σας δεδομένων.

Πιστοποιητικά ασφαλείας SSL

  • Πιστοποιητικά ασφαλείας SSL. Τα πιστοποιητικά SSL δεν αποτελούν πανάκεια για θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, είναι μια πραγματική αναγκαιότητα για κάθε ιστότοπο που εκτελεί ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι μόνο. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και η Google επιβραβεύει τα website με SSL στην κατάταξη των αποτελεσμάτων. Βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία φιλοξενίας σας προσφέρει τη δυνατότητα κρυπτογράφησης και ότι έχετε ένα πιστοποιητικό εγκατεστημένο στον ιστότοπο σας. Κάθε ιστοσελίδα που αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε και να φιλοξενούμε για εσάς φροντίζουμε να συνοδεύεται από πιστοποιητικό ασφαλείας.

Έλεγχος εισερχόμενων e-mail

  • Προσοχή στα ύποπτα email. Η συμβουλή αυτή προφανώς ισχύει για κάθε χρήστη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όμως, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων λαμβάνουν λόγω της φύσεως του αντικειμένου αρκετά email με τα οποία θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε emails που ζητούν κωδικούς πρόσβασης π.χ. για ενημερώσεις του διαχειριζόμενου ιστοχώρου. Τέλος, θα πρέπει να εξακριβώνεται η αυθεντικότητα του κάθε αποστολέα πριν ανοίξουμε κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο, ακόμα και αν το γραπτό περιεχόμενο του μας προτρέπει να το ανοίξουμε.